НЕ ЗРИВАЙТЕ ПЕРВОЦВІТИ!

2017-03-01

НЕ  ЗРИВАЙТЕ  ПЕРВОЦВІТИ!!!!

 

Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів… Але не поспішайте рвати це чудо!

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.

Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45 – 60 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7 – 8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.

Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає “скороминучий”, “швидкоплинний”. Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог і від якого важко врятуватися – це ми з вами.

Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи, серед яких первоцвіт весняний, підсніжник складчастий білосніжний, пролісок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, ряст. Нині деякі види належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги – проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова.

Слід пам'ятати, що здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ" „Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України", та згідно з вимогами ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Всі вони потребують нашого захисту. Не знищуйте квіти! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу.

Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів!

Щастинська міська рада, сподівається на Вашу відповідальність та небайдужість й закликає мешканців не здійснювати збір ранньоквітучих рослин, їх продаж, а також купівлю! Збережемо природу для наших дітей та онуків!