Навчальна програма з розвитку навичок підприємництва на сході України

2019-08-01

Навчальна програма

з розвитку навичок підприємництва на сході України

 

Програма ООН із відновлення та розбудови миру, за фінансової підтримки Європейського Союзу, урядів Польщі та Японії проведе 40 бізнес-тренінгів з розвитку навичок підприємництва.

 

Мета навчальної програми – зміцнення потенціалу і підвищення підприємницької активності ВПО та місцевого населення Донецької та Луганської областей.  

 

Тренінги сприяють досягненню таких цілей:

  • збільшення знань учасників про те,як розпочати бізнес в Україні,які є перспективні сфери діловоїактивності в цільових регіонах і які є переваги самозайнятості/підприємництва;
  • підвищення кваліфікації учасників з розробки бізнес-планів,реєстрації та веденняпідприємницької діяльності та ефективного управління бізнесом відповідно до вимог чинного законодавства України.

 

Чого ми намагаємося досягти:

  • навчити учасників, як розпочати, відновити або розширити свій бізнес; створити бізнес-план; ознайомити з перспективними сферами ділової активності в цільових регіонах;
  • допомогти у набутті навичок, необхідних для доступу до грантів і кредитів, що надаються різними фінансовими установами та програмами технічної допомоги в цільових регіонах.

 

Хто може стати учасником тренінгу:

  • особи, які офіційно проживають у Донецькій або Луганській областях: мешканців місцевих громад, а також внутрішньо переміщені  особи (ВПО), які зареєстровані тут;
  • навчання буде корисне особам, які розглядають можливість створення, відновлення чи розвитку підприємницької діяльності та планують подаватися на конкурс бізнес-грантів (інформація про умови та особливості чергової програми малих грантів буде оприлюднена на офіційному веб-сайті ПРООН).

 

Участь у навчанні – безкоштовна. Програма ООН із відновлення та розбудови миру повністю відшкодовує - на період навчання - усі типи видатків, які пов’язані з:

  • забезпеченням житла (за потребою) для осіб, які проживають за межами населеного пункту, в якому проводяться тренінги;
  • харчування на час проведення навчання;
  • учасникам з інших міст, які бажають взяти участь у тренінговому навчанні, витрати на проїзд будуть відшкодовуватися лише в рамках області, в якій проводиться навчальна програма, за наявності проїзних документів (фіскальних квитків з датою виїзду);
  • учасники забезпечуватимуться роздатковими навчальними матеріалами.

 

Навчальний план п’ятиденної програми включає опрацювання наступної тематики:

День 1: Мотиви підприємництва та пошук бізнес-ідей для власної справи

Як зважитися розпочати підприємницьку діяльність? Особливості успішного бізнесмена, переваги підприємництва. Яку бізнес-ідею обрати? Бізнес-модель Остервальдера. Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) та ін.

 

День 2: Аналіз ринку. З чого почати. Організація власної справи. Бізнес-планування (Частина 1)

Маркетингове дослідження. Алгоритм процесу маркетингових досліджень. Сегментація ринку. Портрет клієнта. Аналіз конкурентоспроможності. Структура бізнес-плану. SWOT-аналіз.

 

День 3: Організація власної справи. Бізнес-планування (Частина 2)

Практична робота над бізнес-планом. Аналіз ризиків, оподаткування. Основні види договорів. умови   Особливості регулювання трудових відносин. Кадрове діловодство та ін.

 

День 4: Основи продажів та просування бізнесу

Як продавати товари та послуги? Основи продажів, стратегія побудови ефективної рекламної кампанії, інформаційно-комунікаційні технології, мобільні додатки, та ін.

 

День 5: Юридичні аспекти започаткування та ведення підприємницької діяльності

Як правильно вести бізнес? Юридичні аспекти реєстрації підприємницької діяльності. Правила та процедури звернень в інстанції, корисних для розвитку підприємництва. Огляд елементів інфраструктури підтримки підприємців. Презентація (захист) бізнес-планів учасниками.  

Участь в навчальній програмі передбачає детальну розробку щонайменше одного бізнес-плану кожним слухачем тренінгів на основі обраних бізнес-ідей. Кожному слухачеві буде надана можливість представити та захистити свій бізнес-проєкт перед групою та отримати зворотний зв’язок від тренерів-експертів.

 

Методи, які використовуватимуться в проведенні тренінгів:тестування, анкетування, міні-лекції, фасилітація, «мозковий штурм», обговорення проблемних питань і групові дискусії, рольові ігри, рухливі вправи, індивідуальна робота та презентації учасників, групове обговорення завдань та презентація групових рішень, виконання вправ у великій та малих групах, рішення кейсів, робота із завданнями в методичних матеріалах, учбові ситуації (case study), сінемалогія (перегляд тематичного фільму), відпрацювання конкретних умінь та навичок, ситуаційний аналіз, домашні завдання та інші.

 

Населені пункти, в яких проводитимуться тренінги:

Донецька область: Бахмут, Велика Новосілка, Волноваха, Вугледар, Добропілля, Дружківка, Краматорськ, Красногорівка, Костянтинівка, Курахове, Лиман, Мангуш, Маріуполь, Мирноград, Нікольське, Новгородське, Покровськ, Селидове, Сіверськ, Слов'янськ, Торецьк.

 

Луганська область: Біловодськ, Білокуракине, Золоте, Кремінна, Лисичанськ, Марківка, Мілове, Новоайдар, Новопсков, Попасна, Рубіжне, Сватове, Сєвєродонецьк, Станиця Луганська, Старобільськ, Троїцьке.

 

Терміни проведення тренінгів:  серпень-жовтень 2019 року.

 

Кількість слухачів кожного тренінгу– 20 осіб.

Всього учасників, що охопить навчальна програма – не менше800 осіб.Допускається участь для одного слухача в одному навчанні.

 

Тривалість тренінгу– 5 днів, з 9.00 до 18.00 год.

Впродовж дня передбачено дві кавові перерви по 20 хвилин кожна та годинна обідня перерва.

 

Графік проведення тренінгів

Дати

Міста проведення

у Донецькій області

Міста проведення

у Луганській області

7-11 серпня

м. Добропілля

м. Маріуполь

м. Білокуракине

13-17 серпня

м. Краматорськ

м. Добропілля

м. Новопсков

м. Сєвєродонецьк

19-23 серпня

м. Дружівка

м. Покровськ

м. Велика Новосілка

м. Старобільськ

м. Лисичанськ

м. Станиця Луганська

26-30 серпня

м. Слов’янськ

м. Бахмут

м. Вугледар

м. Нікольське

м. Новоайдар

03-07 вересня

м. Бахмут

м. Волноваха

м. Троїцьке

м. Кремінна

09-13 вересня

м. Красногорівка

м. Мангуш

м. Сватове

м. Рубіжне

м. Попасна

16-20 вересня

м. Сіверськ

м. Новгородське

м. Селидове

м. Біловодськ

м. Золоте

22-26 вересня

м. Торецьк

м. Мирноград

м. Селидове

м. Мілове

28 вересня - 02 жовтня

м. Лиман

м. Констянтинівка

м. Курахове

 

м. Марківка

 

Усім, кого зацікавив цей проєкт, необхідно зареєструватися за посиланням:

ЗАРЕЄСТРУЙСЯ!

 

Контакти відповідальних осіб:

Асистент навчальної програми Надія Стець – (099) 553 65 70, (096) 550 94 76, vpo.study@gmail.com 

 

Координатор Програми ООН із відновлення та розбудови миру на півночі Донецької області,

Олексій Махніборода – (050) 450 87 32, oleksii.makhniboroda@undp.org

 

Координатор Програми ООН із відновлення та розбудови миру на півдні Донецької області,

Євген Бурлака – (050) 353 09 75, yevhen.burlaka@undp.org

 

Координатор Програми ООН із відновлення та розбудови миру у Луганській області,

Володимир Іщенко – (066) 766 95 85, volodymyr.ishchenko@undp.org

 

Учасників, які будуть відібрані для участі в тренінгу, поінформують про місце і час початку тренінгів, а також про інші організаційно-технічні питання щонайменше за 3 дні до їхнього початку.

 

Виконавцем навчальної програми є ТзОВ «АйКю Холдинг».

 

 

Довідка:

З 2015 року в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру по всій Україні було створено або підтримано розвиток майже 650 підприємств, передусім в Донецькій і Луганській областях. В результаті, було створено майже 3 300 нових робочих місць. Окрім того, майже 6 600 людей отримали допомогу у вигляді безкоштовних тренінгів, консультацій та участі у промислових виставках.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.