На Луганщині СБУ припинила протиправну діяльність організованої злочинної групи, причетної до фінансування тероризму

2016-07-27

У Луганській області співробітники СБУ ліквідували потужний «конвертаційний центр», через рахунки якого протягом року пройшло понад 750 мільйонів гривень. Фінансові ресурси переводилися в «тіньовий обіг», частина з них скеровувалася на фінансування терористів «ЛНР». До функціонування «центру» причетна  організована злочинна група у складі понад десяти мешканців Луганської та Київської областей. Ними керували четверо «тіньових» ділків.

Зловмисники створили нелегальну фінансову структуру для надання суб’єктам господарювання низки незаконних послуг, у тому числі, з мінімізації податкових зобов’язань, штучного надання податкового кредиту для подальшого розкрадання бюджетних коштів та переведення безготівкових коштів у готівку. Серед фірм – учасників злочинної схеми принаймні три знаходяться на окупованій території та причетні до фінансування незаконних збройних формувань так званої «Луганської народної республіки». Призначені для них кошти в готівковому вигляді незаконно перевозилися до ОРЛО.  

8 липня цього року функціонування «центру» було припинено. Співробітники СБ України провелидесять обшуків за адресами мешкання осіб, причетних до фінансової оборудки. Вилучено бухгалтерську та податкову документацію близько 30 підприємств, задіяних у схемі, електронні носії інформації, печатки та штампи. Допитано директорів підприємств з ознаками фіктивності. Усі вони виявилися малозабезпеченими мешканцями Лисичанська, які за невелику винагороду погодились стати «зіц-головами» та оформити підприємства на своє ім’я.  

Накладено арешти більш ніж на 130 рахунків підприємств у 4 банківських установах. Лише в одному банку на рахунках заблоковано понад 2,5 мільйона гривень.

За виявленим фактом СБУ проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 258-5 Кримінального кодексу України – фінансування тероризму, вчинене організованою групою.

 

Прес-служба Управління СБУ в Луганській області