На Луганщині СБУ припинила функціонування антиукраїнського Інтернет-сайту

2016-07-27

У Луганській області співробітники СБУ припинили антиукраїнську діяльність мешканця Сєвєродонецька – спеціаліста з ІТ-технологій, який створив в Інтернеті сайт терористичної спрямованості та використовував його для інформаційного сприяння діяльності російських агресорів та терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».       

Поділяючи сепаратистські «цінності», комп’ютерник почав зі створення сторінок у соціальних мережах, через які вів антиукраїнську пропаганду. Згодом з ним установив зв'язок користувач фейкового акаунту з Російської Федерації. Дізнавшись, що сєвєродончанин є професіоналом у сфері розробки Інтернет-сайтів, росіянин запропонував йому створити для антиукраїнської пропаганди більш широку віртуальну платформу – повноцінний сайт, який мав би «промивати мозки» користувачам із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного.

         Дотримуючись вимог конспірації, працюючи і вдома, і на робочому місці, комп’ютерник за три місяці створив такий сайт. Його роботу фінансував російський замовник, який надсилав йому винагороду через російську електронну платіжну систему «Яндекс-деньги». 

         На сайті розміщувалася інформація, спрямована на підтримку сепаратистських псевдодержавних утворень, заклики до зміни меж території України, до проведення акцій інформаційної Інтернет-підтримки проросійських сепаратистів, пропагування ідей «руського міра», дискредитації Української держави та розпалювання міжетнічної ворожнечі.

         Контент для сайту адміністратор отримував з російських електронних ресурсів, створених у рамках інформаційної війни проти України.

         Співробітники Служби безпеки припинили діяльність правопорушника.  5 липня його було захоплено «на гарячому» - на робочому місці за комп’ютером з відкритою адміністративною панеллю антиукраїнського сайту.

           За фактом незаконної діяльності відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України – посягання на територіальну цілісність і недоторканість України. Триває досудове розслідування.

 

Прес-служба Управління СБУ в Луганській області