На честь Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня в місті відбулися урочистості та жалобні заходи і поминальний молебень

2017-05-10

На честь Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня в місті відбулися урочистості та жалобні заходи і поминальний молебень

 

9 травня о 9:00 в сквері Пам’яті відбувся молебень за загиблими у Другій світовій війні. До Пам’ятнику воїнам-землякам, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни прийшли ветерани, представники духовенства, депутати, керівники міста, військові, правоохоронці, представники політичних партій та громадських організацій, студенти ліцеїв, школярі.

Молебень відслужив настоятель Свято-Єкатерининського храму Василій Гундертайло. В пастирській проповіді він сказав о значенні спільної пам'яті про загиблих, про героїчних захисників і невинні жертви війни та значенні набуття миру. А до пам’ятника все несли і несли квіти - бузок, тюльпани, як символ вдячності та щирої  пам’яті.  Після цього, керівництво міста та духовенство прослідувало на кладовище, де також був відслужений поминальниймолебень біля Братської могили радянських воїнів.

Святковий концерт і обід для ветеранів Другої світової війни продовжили урочистості з нагоди 9 травня, на площі Миру о 10:00 годин. На свято змогли прийти всього три учасника бойових дій із одинадцяти. Нажаль, з кожним роком їх зостається в строю все менше. Але  місце учасників бойових дійзаймають учасники трудового тилу, діти війни, колишні в'язні концтаборів і члени ветеранських організацій. Всього у Щасті зараз мешкають 11 учасників бойових дій, 7 вдів загиблих учасників бойових дій, 6 жертв нацистських переслідувань.

Традиційно, ветеранів та мешканців міста пригощали польовою кашею. Допомогли організувати благодійний обід військові, які приготували запашну гречану кашу з м’ясною підливкою та гарячий чай.

Ветеранів та всіх щастинців привітав в.о.міського голови О.Богиня. Він поздоровив з великим Днем Перемоги та нагадав, що ці травневі дні - для пам'яті і скорботи, для вшанування тих, хто загинув і хто вижив, звільнив людей і переміг фашизм. «Низько вклоняємося подвигу тих, хто ціною власного життя, проявляючи нечуваний героїзм, сміливість та відвагу, зуміли врятувати світ від нацистського поневолення. Наш борг - увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни. Ми повинні віддати шану ветеранам війни, котрих з кожним роком стає все менш, та  посилити турботу про них». Він побажав перш за все, здоров'я та благополуччя.

Від імені ветеранів зі святкової сцени звернувся до присутніх Шека Іван Васильович. Цей старий чоловік, з орденами та медалями по всієї груді, не тільки побажав усім нам самого головного - миру, але і виразив подяку керівникам за постійну підтримку ветеранів. Було справді приємно бачити, як до літних людей з орденами на грудях підходять з вітаннями та квітами молоді та дорослі земляки.

Через кожну родину війна пройшла, залишивши свій слід доленосний у сучасності. Діти війни, дві бойові старенькі - свекруха і невістка, в цей день згадували о голоді та колосках пшениці, зібраних у полі у далекому 1942 році, полонених, партизанів, шоколадці з рук німця…

Кожний 9 травня згадує своїх дідусь та бабусь, котрі жили, воювали та виросли в страшний воєнний час. У кожній сім’ї є своя переправа через Дніпро, свій Сталінград і свій Берлін – це наша історія і сумісна спадщина.

Друга світова війна без перебільшення була війною за майбутнє всього людства, подвиг наших воїнів-фронтовиків заслуговує вічної вдячності і шани. Світла пам'ять всім, кого сьогодні вже немає поруч з нами. Зі святом великої Перемоги!