День пам’яті жертв політичних репресій

2018-05-18

У третю неділю травня в Україні відзначається щорічний національний пам'ятний день – День пам'яті жертв політичних репресій. В цьому році цей день припадає на 20 травня.

День пам’яті жертв політичних репресій не відразу з’явився в календарі пам’ятних дат незалежної України. У 2000 році Указом президента України був встановлений День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій, який відзначався кожну четверту суботу листопада. Однак пізніше було вирішено, що таке поєднання двох різних за змістом пам’ятних дат є неточним.

Тому 21 травня 2007 указом президента України Дні пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій були розведені не тільки в часі, але й розділені тематично - пам’ять про Голодомор і про масові репресії, які відбувалися в той же час. І третя неділя травня була визначена як День пам’яті жертв репресій. 

У цей день українці схиляють голови на знак пам'яті про всіх тих, хто загинув або постраждав в Україні у наслідок політичних репресій комуністичного режиму.

На будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій буде приспущено Державний Прапор України. Окрім того, у цю скорботну дату буде обмежено проведення розважально-концертних заходів, спортивних змагань, внесено відповідні зміни до програм радіо- і телебачення.

Напередодні пам’ятної дати у місті Щастя були проведені тематичні інформаційно-освітні бесіди серед учнів навчальних закладів, організовані виставки у шкільній бібліотеці «На скрижалях історії» та у бібліотеці для дітей.

ФОТО ЗВІТ