Дізнайтеся - наскільки ви готові надати першу домедичну допомогу?

2018-03-18

Дізнайтеся - наскільки ви готові надати першу
домедичну допомогу?

Як часто ми стаємо свідками ДТП, нещасних випадків чи простої запамороченої свідомості? Можливо з цим ви ніколи у житті не зіткнетесь. Але, наскільки ми готові до таких надзвичайних ситуацій і як правильно надати першу допомогу – це речі, ціна яких життя. Простого перехожого, колеги або вашої близької, рідної людини. Наразі освіченість людей щодо надання першої домедичної допомоги – на вкрай низькому рівні.
Якщо у Німеччини водій здає кожні два роки екзамен з цієї дисципліни, поновляючи свої знання та навички, то нашій країні ще треба йти цим шляхом. І перш за все, з популяризації знань про першу домедичну допомогу, з усвідомлення суспільством важливості цієї проблеми. Зараз на сході України реалізується чимало проектів, направлених на подолання наслідків психотравмуючих подій. Одним з таких є тренінг «Перша домедична допомога». Психолог та одночасно тренер з домедичної допомоги Жалковский І.В. розповів, що в Україні навчання фахівців з цієї дисципліни проводиться у Львові за фінансовим сприянням МЗС Німеччини та Мальтійської Служби Допомоги України. Центр психосоціальної адаптації м.Щастя двічі на місяць запрошує практикуючих психологів, які в термін в висям годин надають алгоритм домедичної допомоги, з сертифікованим підтвердженням отриманих знань.

Щороку в вересні відзначають Всесвітній День надання першої медичної допомоги. Вчасно й правильно надана медична допомога у більшості випадків не тільки рятує життя потерпілого, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження, попереджає розвиток важких ускладнень (шок, нагноєння рани, загальне зараження крові), зменшує втрату працездатності. Саме тому особлива увага приділяється формуванню навичок та популяризації знань із надання першої медичної допомоги. Засвоєння знань прийомів надання першої долікарської допомоги хворим та постраждалим у надзвичайних ситуаціях є одним з найважливіших обов’язків кожної людини.
На подібних тренінгах слухачам надається алгоритм дій – алгоритм, як сказав Ігор Жалковский, нажаль, написаний кров’ю. Кожен крок, рух, слово - вивірене до автоматизму. Навіть виклик швидкої - це максимум інформації в чіткій і лаконічній фразі: на вулиці Каштановій біля будинку номер лежить чоловік приблизно років, без свідомості і без дихання, починаю реанімацію.


Кожне зайве слово забирає шанс на життя – так навчають тренери з домедичної допомоги. А ще – впевненість, що збереження власної безпеки, свого життя – насамперед. Ігор показав маленькій чорненькій чохольчик, який висить в нього на брелку для ключів. У ньому лежать звичайні медичні одноразові рукавички, які можливо швидко знайти та одягнути в разі необхідності надання швидкої медичної допомоги. Кожна порада – турбота не тільки про хворого чи потерпілого, якому треба надати допомогу, а і про людину, яка не пройшла повз, а проявила мужність та психологічну готовність врятувати життя.
Тренінг не обмежується дорогим манекеном Сєнєй - жертвою реанімаційному комплексу, сяючого різнокольоровими лампочками, а також формулою "два видиху і тридцять натискань", зупинкою кровотеч, чи інших станів, таких як інсульти, інфаркти, отруєння, утоплення, опіки, обмороження і далі. Всі вони вимагають конкретного алгоритму дій в кожній ситуації. Навіть тендітна дівчина на тренінгу змогла транспортувати «несвідомого» двометрового тренера. А хлопець, учень шостого класу, легко завернув потерпілого дорослого в термо-ковдру.

Люди, які свідомо вибрали небайдужість та саморозвиток, з цікавістю засвоювали ще і ще раз основні прийоми домедичної допомоги. Вони заперечували, перепитували, ділилися власним досвідом, жартували і сміялися – шість щастинців, від учня до пенсіонера, від медичного працівника, до електрозварювальника.

Ми можемо прочитати в який-небудь розумній книжці: «Першої долікарської допомоги потребують особи, з якими стався нещасний випадок або в яких раптово виникли важкі, загрозливі для життя захворювання». І цілком зрозуміло, коли кожен з нас думає: «Мені в житті ці знання не знадобляться»! Однак, пам’ятаємо, що нещасні випадки часто відбуваються в умовах, коли немає можливості швидко повідомити про них на станцію швидкої медичної допомоги. У подібній обстановці надзвичайно важливого значення набуває перша долікарська допомога, що повинна бути зроблена на місці події, можливо саме вами, до прибуття лікаря або транспортування постраждалого у лікувальну установу.
Чи цікаво вам дізнатися про те, наскільки ви готові до таких надзвичайних ситуацій і як правильно надати першу допомогу?