Діабет не вирок: розмова з ендокринологом Щастинської лікарні

2019-11-15

Сьогодні світ відмітив День боротьби із діабетом. Ця хвороба підступна, вона не тільки омолоджується, але й, з кожним роком змінюється, з’являються нові її форми, яким вже присвоєні назви. В нашому місті хворих цукровим діабетом 400, а інсулінозалежних біля 100. Таки цифри довела присутнім на сьогоднішній зустрічі в Щастинської міської лікарні завідуюча первинною допомогою та одночасно лікар-ендокринолог Інна Ігорівна Васютіна.

Лікар вела розмову на рівних не з хворими на цукровий діабет, а з людьми, які навчилися жити з хворобою, контролювати її та попереджати своєчасно кризи. Діабет поперед всього несе загрозу своїми ускладненнями, які несуть системний характер та поражають сосуди, очі, нирки, нижні кінцівки. Інна Ігорівна привела статистичні дані щодо кількості ускладнень діабету 1 та 2-го типу у наших земляків – хворих на діабет.

Але можливо жити якісно навіть із цією складною хворобою, поза ускладнень.  Ендокринолог нагадала прості речі – насамперед цільові профілактичні огляди, можливості лабораторної діагностики, з контролем цукру в крові (не обов’язково до прийому їжі, а також і після). Люди, які сьогодні прийшли на зустріч, не тільки уважно слухали, запитували, але й  ділилися своїм досвідом життя та боротьби з діабетом, чи то компресійні панчохи, чи особлива їжа, чи нові ліки.

Тож саме головне, як нагадала лікар, не здаватися, дослуховуватися до порад, та, за можливості, впроваджувати нові методики, які значно покращують життя хворого та його близьких. Таким прикладом стала Ксенія – підліток, яка прийшла із мамою щоб розповісти про свій досвід інсулінозалежного хворого. Дівчинка продемонструвала малоінвазійний  глюкометр. Цей пристрій на вигляд як звичайний лейкопластир на плечі, він не доставляє клопоту, розповіла Ксенія, його просто не помічаєш. Однак пристрій моніторить  рівень цукру у крові кожні п’ять хвилин та дає сигнал у разі загрози.

Ендокринолог наголосила, що це нові можливості самоконтролю. Є інші, таки як інсулінова помпа. Про ці речі обов’язково треба знати. А ще про то, що діабет не вирок. Якщо десять років тому жіночка-діабетик ні в якому разі не могла родити дитину, то зараз такі молоді жінки становляться щасливими матусями.

Тож питання профілактики різних хвороб та якості життя населення стає пріоритетом громади. Наразі постає завдання переред медиками та громадськими активістами у відтворенні ланки профілактичних напрямків. Васютіна І.І. запропонувала розпочати з відродження Школи діабетиків, яка раніш успішно працювала в нашому місті.