ЧЛЕНИ САДІВНИЦЬКОГО (САДОВОГО) ТОВАРИСТВА, ЯКІ ПРИВАТИЗУВАЛИ СВОЇ ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ І Є ЇХ ВЛАСНИКАМИ - САМОСТІЙНІ ПЛАТНИКИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ

2021-01-08
ЧЛЕНИ САДІВНИЦЬКОГО (САДОВОГО) ТОВАРИСТВА, ЯКІ ПРИВАТИЗУВАЛИ СВОЇ ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ І Є ЇХ ВЛАСНИКАМИ -  САМОСТІЙНІ ПЛАТНИКИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ.

 

Відповідно до ст.ст. 269 та 270 Податкового кодексу України, платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування - земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо земельного податку та подають податкову декларацію, а нарахуванням сум земельного податку громадянам здійснюють податкові органи - у встановленому Податковим кодексом порядку.

При цьому ст.281 визначає фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку. Це особи з інвалідністю першої і другої групи, фізичні особи які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Таке звільнення поширюється на земельні ділянки, визначені пунктам 281.2 статті 281 Податкового кодексу України, зокрема на земельні ділянки, надані для ведення садівництва у розмірі на більше 0,12га.

Отже, з урахуванням норм Податкового кодексу України, громадяни - члени садівницького (садового) товариства, які приватизували свої земельні ділянки і є їх власниками, визначені самостійними платниками земельного податку до місцевого бюджету. Нарахування сум податку громадянам здійснюють податкові органи, за винятком тих громадян, кому надані пільги щодо сплати земельного податку.

Садівницьке (садове) товариство як юридична особа самостійно обчислює суму податкового зобов’язання із земельного податку за земельні ділянки загального користування, які надані такому товариству для ведення садівництва, та за земельні ділянки членів товариства, які не оформили своє право на такі земельні ділянки.