Актуальний коментар. Спілкуватися українською – сучасний тренд молоді

2019-02-21
Актуальний коментар. Спілкуватися українською – сучасний тренд молоді
 

Сьогодні – Міжнародний день рідної мови. Усебічну підтримку мовного та культурного різноманіття, збереження багатомовності оголошено ЮНЕСКО майже два десятиріччя тому, восени 1999 року.

«Мова є ознакою культурної приналежності людини, – говорить директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Олександр Костенко. – П’ять років тому, з початком російської агресії, це питання набуло особливого сенсу».

Він зазначив, що все більше представників молодого покоління українців відчувають свою причетність до рідної мови та культури: «Спілкуватися українською зараз модно. Для нашої молоді це стало справжнім сучасним трендом!»

Не менш важливим, за словами Олександра Костенка, є створення умов для поширення власного, україномовного, продукту.

«Ми сприяємо розвитку рідної мови не лише як державної, а й як мови щоденного спілкування, – підкреслив директор Департаменту масових комунікацій. – Це є запорукою українського успіху, гармонійного розвитку особистості та суспільства».

Ця діяльність має підтримку на державному рівні. Так, минулоріч Президент України Петро Порошенко увів у дію Указ відносно зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України.

«Зі свого боку ми працюємо над поширенням україномовного контенту на телебаченні, радіостанціях, друкованих ЗМІ. Ми розширюємо мережу покриття території області україномовним сигналом. Так, упродовж півтора року збільшується кількість телеканалів, які транслюються з телевежі у Новоайдарському районі. Для нас важливо, щоб увімкнути на своєму телевізорі продукт національного телебачення зміг кожен житель області. Ця робота є щоденною».