15 ЛЮТОГО В Щасті ВІДЗНАЧили ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

2020-02-15

15 ЛЮТОГО В Щасті ВІДЗНАЧили ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

 

Щорічно 15 лютого у всіх містах Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — Афганська війна (1979-1989)  була програна. За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної армії.

Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей - сиротами.

Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку сьогодні згадували на мітингу щастинські воїні-інтернаціоналісти, їх родини, представники адміністрації міста, установ та прості громадяни.

Вдивляючись в обличчя дорослих чоловіків, які  зовсім хлопчиськами були вимушені зазнати жах війни, розумієш, що гіркоту втрат загиблих побратимів забути не можливо. «Чорний тюльпан», вірш першого голови Щастинської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Юрія Івановича Боровкова, пролунав реквіємом по загиблих.

У цей скорботний день ми схиляємо голову перед синами України, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу. Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. Зараз у рядах Спілки ветеранів, яку  очолює з 2014 року Микола Олександрович Валуйсков, нараховується 51 ветеран. Із них в Афганістані несли службу 28 чоловік, у Чєхословакії – 8, та завжди, у хвилини горя та радості, поряд з ними  дружини – 14 бойових подруг.

Квіти до підніжжя меморіалу, хвилина мовчання, а ще квіти до пам’ятної дошки Костянтину Кутовому, колишнього учня Щастинської школи № 56, геройськи загиблого у Афганістані – так щастинці вшанували пам'ять загиблих земляків.Про своє перебування на війні «афганці» не дуже поспішають розповідати. Вони відмовчуються та скромно зауважують, мовляв, що тут говорити, війна і є війна – стріляють, убивають. Але навіть із скупих фраз-спогадів стає зрозуміло –кожен з них щохвилинно ризикував своїм життям, у кожного війна як гостра заноза у серці.

У нашому місті давно склалася традиція – вітати, а ще спілкуватися представникам двох поколінь у стінах школи, яка носить ім’я воїна-інтернаціоналіста. Сьогодні на зустрічі був батько Кості – Анатолій Петрович Кутовий. І щира цікавість, велика шана у очах школярів, які дали камерний концерт для інтернаціоналістів, мабуть найбільша нагорода  для Анатолія Петровича Кутового та воїнів-орденоносців, наших земляків.

Світлими спогадами згадали пам'ять загиблих друзів на панахиді у храмі та за обіднім столом, який щороку організує адміністрація міста.

Шановні  воїни - інтернаціоналісти!

    Плин часу не затьмарив спогадів про цю війну пам’ять продовжує нагадувати про ті жахливі часи. Сьогодні ваш безцінний бойовий досвід потрібний для підготовки наступних поколінь миротворців,   ваша активна життєва позиція, вірність військовій присязі заслуговують на глибоку повагу. Ми вдячні вам за мужність і патріотизм, за стійкість та витримку. Ваші діти можуть по праву пишатися своїми батьками.

    Сьогодні ми схиляємо голови перед вічною пам'яттю солдат, які не повернулися живими на рідну землю, загинули на чужій землі.

    Від адміністрації міста Щастя зичу вам, шановні воїни–інтернаціоналісти, міцного здоров’я і мирного неба, добра і злагоди вашим родинам , достатку і довголіття, аби жахіття війн більше ніколи не поверталися у наше мирне життя.

 

З повагою,

В.о.керівника Світлана Клімкова