102-я річниця легендарного бою під Крутами

2020-01-29

Крути-2020: А що зараз?

Щороку бою під Крутами приділяється все більше уваги, зокрема, після закріплення дати на державному рівні в 2003 році. В країні іменами героїв Крут називають вулиці, їхнє зображення переносять на мурали, а пам'ятник на місці бою перетворився на цілий меморіальний комплекс, і на його території щороку вже традиційно відбуваються мітинги-реквієми. Поточного року в Щасті відбудуться інформаційно-просвітницькі заходи у навчальних закладах, а міські бібліотеки підготували виставкові книжні полиці про героїв Крут.


Що важливо знати про річницю легендарного бою


У 102-у річницю бою згадуємо, що відбувалося під Крутами в 1918-му і як згадували про цю подію останні два десятиріччя
Щороку 29 січня згадують Героїв Крут- київських студентів, які в 1918-му на залізничній станції за 150 км від Києва вступили в бій з силами більшовиків, що переважали. Нерівне протистояння протягом довгого періоду було викреслене з історії, але з набуттям незалежності України посіло важливе місце в підручниках, а пізніше і в календарях українців. У 102-у річницю бою згадуємо, що відбувалося під Крутами в 1918-му і як згадували про цю подію останні два десятиріччя.
Загиблих під Крутами урочисто перепоховали 19 березня 1918 року на Аскольдовій могилі. Зі встановленням радянської влади про Крути говорити перестали. Відразу після розпаду СРСР на місці бою під Крутами встановили дерев'яний хрест, а вже в нульових саме там з'явився цілий меморіальний комплекс. Про бій почали активно говорити на початку дев'яностих, пов'язані з цією подією заходи щороку змінювалися, вирізняючись як масовістю, так і характером проведення. За останні роки в пам'ять про Крути знімали фільми, створювали меморіали і навіть проводили ходу.
Ідея створити монумент загиблим поруч зі станцією Крути звучала з початку дев'яностих. Проте сам пам'ятник побудували лише до 25 січня 2006-го. Це насипний семиметровий пагорб зі встановленою на ньому десятиметровою червоною колоною. (Такі ж колони – в Київському університеті, студенти якого вирушили воювати).
Біля підніжжя меморіалу побудували каплицю, а поряд викопане озеро у формі хреста. У відкритті меморіалу брав участь президент Віктор Ющенко.

2008: Музей у вагонах

У 2008 році меморіал на Чернігівщині доповнили композицією з семи вагонів із залізничною платформою військового ешелону. Потяги встановили на рейки, таким чином забезпечивши імітацію перону Київського вокзалу, з якого гімназисти вирушили воювати на станцію Крути.
Вагони встановлені поруч з меморіалом, п'ять з них переобладнані всередині під музейні приміщення.